ج- در بخشی از این کتاب نفیو آمده است: «به دلیل آثار عملی متفاوت تحریمها و اقدام نظامی، سیاستگذاران نگرشی متفاوت به این دو مسئله دارند. نمایندگان پارلمان اروپا پنجشنبه هفته گذشته در واکنش به تحریم برخی مقامات اروپایی توسط پکن، به تصویب قرارداد بزرگ اقتصادی میان دو طرف رأی منفی دادند. 5- ضرورت توجه بیشتر به ملاحظات اقتصادی در مناسبات با اقلیم کردستان و عراق و تقلیل دادن رویکردهای امنیتی به مسائل این کشور. چالشهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی آمریکا با ایران در 25 سال گذشته به اعتراف بعضی از مقامات ایالات متحده نتوانست از گسترش بیداری اسلامی حتی در داخل اروپا و آمریکا جلوگیری کند. ] اسناد اصلی عبارت اند از اعلامیه استقلال ایالات متحده آمریکا (۱۷۷۶), قانون اساسی ایالات متحده آمریکا (۱۷۸۷), مقالههای فدرالیست (۱۷۸۸), منشور حقوق ایالات متحده آمریکا (۱۷۹۱), و نطق گتیسبورگ آبراهام لینکلن (۱۸۶۳). از سوی دیگر، حفظ تمامیت ارضی برای ایران از آنجا حیاتی بود که از سوی استقلال خواهی کردها و افراطگرایی اسلامی سنی و ظهور داعش که عملاً عراق را در معرض فروپاشی قرار داد، مورد چالش قرار گرفت.
اجرای همهپرسی و شروع فرایند استقلال کردستان عراق میتواند بر موضوع کردها در ایران، ترکیه و سوریه اثرگذار باشد. تهدیدات ترامپ به پاره کردن و اختلال در اجرای برجام، موجب نگرانیهای گسترده در مورد استمرار کارکرد این سند راهبردی بینالمللی شده است. این مقاله با بررسی تاثیرات روی کارآمدن ترامپ بر روی برجام از منظر نظام امنیتی داخلی ایالات متحده، نظام امنیت بینالمللی و نظام امنیت داخلی ج.ا.ایران به این پرسش پاسخ داده است که روی کارآمدن ترامپ و سیاست وی در مورد برجام، چه تأثیرات و پیامدهایی از ابعاد سیاسی- امنیتی بر جای خواهد گذاشت؟ ایران با توجه به روابط دوستانهای که با اقلیم کردستان دارد، در شرایط کنونی برگزاری این همهپرسی را باعث نوعی بینظمی سیاسی- امنیتی در منطقه میداند. ضمن اینکه شرایط سیاسی- امنیتی عراق در شرایط کنونی نیز به گونهای است که برگزاری همهپرسی میتواند باعث تنشهای سیاسی گسترده ای،که زمینهساز تنشهای امنیتی خواهد بود؛ شود. اصطلاح دیگری که بعد از جنگ عراق با آمریکا بر سر زبانها افتاد واژه «جهانی سازی» بود.
در دوران بعد از انقلاب نیز، به شکل حمایت از گروههای سیاسی مخالف در اوایل انقلاب و جنگ هشت ساله با ایران، تداوم پیدا کرد. پس از جنگ جهانی دوم، این قانون تعدیل شد و آسیاییها از جمله مسلمانان و شیعیان توانستند به آمریکا مهاجرت کنند. نهایتاً در ماه اکتبر 2017 نیروهای ارتش و حشدالشعبی توانستند کرکوک و مناطقی را که کردها بعد از سال 2014 به تصرف درآورده بودند، دوباره کنترل نمایند. ۲- حمایت از ائتلاف شیعی- کردی در تشکیل دولتهای آینده و تقویت نیروهای سیاسی دوست ایران در ائتلاف فوق. ۱- ضرورت رعایت ملاحظات واقعگرایانه و عملگرایانه در برخورد با دولت عراق و تمامی نیروهای سیاسی این کشور. 7- ضرورت توجه به ظهور گفتمانها و جریانهای سیاسی جدید و تأثیرگذار در آینده عراق که میتوان به گفتمان ناسیونالیسم عراقی- شیعی اشاره کرد. این گفتمان عناصری از عربیت، عراقی بودن و تشیع عراقی را در منظومه فکری خود صورتبندی کرده است. این گفتمان بتدریج در حال شکلگیری است و میتواند برای جمهوری اسلامی ایران چالشهایی ایجاد کند. حضور آمریکا در عراق همه مؤلفههای تهدید از منظر والت، از جمله قدرت کلی، مجاورت جغرافیایی (حضور نظامی گسترده در عراق)، قدرت تهاجمی و نیات تجاوزکارانه نسبت به ایران را دارا بود.
تهدید در دوسطح 1- خارجی یا غیرعراقی: که از سوی تهاجم نظامی آمریکا و حضور گسترده این کشور در عراق و مرزهای ایران ایجاد شد. با سقوط رضاشاه و اخراج او از ایران (25 شهریور 1320/اوت 1941) میان وزرای خارجة انگلیس، شوروی و امریکا بر سر نوع حکومت یا تعیین جانشین برای او اختلاف روی داد، اما آنها نهایتاً با سلطنت فرزندش موافقت کردند. در روزهای مانده به موعد اعلام شده برگزاری همهپرسی، ایران و ترکیه رزمایش نظامی در مرزهای مشترک خود با کردستان عراق برگزار کردند تا آمادگی برای مقابله با هرگونه ایجاد بیثباتی در منطقه را اعلام کنند. ایران همواره در دوره پهلوی و جمهوری اسلامی از طریق حمایت از اقلیتهای کرد و شیعه و سیاست موازنه و مهار، سعی در دفع تهدیدات داشت. ایران در راستای پیشبرد راهبرد سیاست خارجی خود، همواره از ابزارهای ایدئولوژی یکسان – اسلامگرایی-، کمکهای اقتصادی- نظامی و سطح بالای نفوذ و لابی سیاسی از طریق حضور مؤثر در معادلات سیاسی داخلی عراق بهره گرفته است.