4- گسترش روابط با کشورهای جهان سوم بخصوص آنهایی که توان تامین برخی نیازهای اقتصادی ایران را دارند مثل هند، برزیل، آرژانتین از اقدامات دیگری است که باید مورد توجه سیاستگذاران قرار گیرد. او در روزهای نخست شیوع ویروس کرونا در آمریکا، گسترش کووید-۱۹ را تحت کنترل ارزیابی کرد. «ایران به عنوان دوست و همپیمان برادران کرد که همواره و در سختترین شرایط در کنار آنها بوده است، برگزاری رفراندم را تأمینکننده منافع اقلیم کردستان ارزیابی نمیکند و با آن مخالف است. سرنگونی رژیم بعث در عراق در سال 2003، در کنار فرصتها، مجموعهای از تهدیدهای جدید را برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرد. همچنین ۳۰۰۰ نفر از اتباع جمهوریهای آسیای مرکزی در کنار صفوف داعش قرارگرفتهاند. یافتههای این مقاله حاکی از آن است که در آینده، نظم اقتصاد سیاسی شاهد حضور چین در حوزه مالی بینالملل خواهد بود و تحولات بازارهای مالی و پولی جهانی با ظهور بازیگری جدید چون چین باید تجزیه و تحلیل گردد. در بعد امنیت داخلی عراقی نیز، تجزیه کرستان عراق، امکان چند پاره شدن عراق و تجزیه مناطق سنی نشین را دامن میزد.
با پیشروی داعش و زمزمههای حمله به بغداد، لحن مقامات ایرانی و نگرانیهای آنها از به قدرت رسیدن دوباره گروههای جهادی در عراق با همکاری بعثیها یا تجزیه این کشور بیشتر شد. وی در ادامه به عقبه نژاد پرستی در این کشور اشاره کرد و افزود:علت استقبال جمهوری خواهان طرفدار ترامپ از پوتین همین موضوع می باشد. داعش همچنین، به واسطه گرایشهای شیعهستیزانه، نیات تجاوزگرانه نسبت به ایران، نزدیکی جغرافیایی، قدرت نظامی و تهاجمی، یک چالش عمدهای برای ایران و متحدینش در عراق از جمله کردها و شیعیان یا دولت متحد ایران در بغداد ایجاد کرد. دولتهای منطقه نیز، به دلایل مختلف از جمله دلایل امنیتی با در پیش گرفتن چنین سیاستهایی از سوی بخشی از مقامات اقلیم کردستان به مخالفت پرداختند. گزارشهای مختلفی از استقرار نیروهای اطلاعاتی ایران جهت ردیابی ارتباطات نیروهای داعش و بعضاً جلوگیری کردن از آن، از سوی رسانههای مختلف منتشر شد. بغداد همچنین، از طریق ایران و ترکیه سعی در منزوی ساختن اقلیم نمود. مواضع مقامات آمریکا در سال 1382 فروردین 82 ، گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا: با وجود آمال مردم ایران برای نیل به آزادی بیشتر، حقوق مردم ایران در سال 2002 کمتر از دوره قبل مراعات شده است.
در سطح داخلی ایرانی، مقامات ایران از تأثیرات این مسأله بر امنیت ملی ایران و تشدید گرایشهای ملیگرایانه کردی و دامن زدن به خواستهای واگرایانه در کردستان ایران نگران بودند. کار کردن از طریق گروههای کوچکتر مانند کواد، محور رویکرد بزرگتر در قبال مدیریت روابط با چین است. اینکه چه اتفاقی در کمتر از یک ماه رخ داده که سیاست آمریکا در خصوص ارسال واکسن به تایوان چرخش 180 درجه ای داشته مسلما دلایلش به روابط پرتنش میان آمریکا و چین بازمیگردد. سپس استراتژی ایالات متحده در خاورمیانه طی دو دهه گذشته مورد بررسی قرار می گیرد، و پس از آن به نحوه تعامل میان دو ماهیت سخت و نرم قدرت در حضور خاورمیانه ای این کشور خواهیم پرداخت. با این حال باز هم باید به نکته اساسی رجوع کرد و به تفاوت میان نظامهای سیاسی مختلف توجه داشت. مقامات ایرانی از همان آغاز در سطوح مختلف سیاسی و نظامی با بحث همهپرسی و استقلال کردستان عراق مخالفت کردند. به ویژه آموزش نیروهای داوطلبی که برای جنگ داعش از سوی نیروهای سیاسی عراقی (از جمله صدریها، کتائب حزب الله، کتائب الامام علی، سازمان بدر، عصائب اهل حق) در استانهای مختلف عراق استخدام میشدند.
رأیگیری مناطق مورد اختلاف بغداد و اربیل از جمله کرکوک و سایر شهرهایی را که کردها در نتیجه جنگ داعش آنها را کنترل میکردند، در برگرفت. اما بعد از حمله داعش به چند شهر کردها از جمله شنگال و به خطر افتادن پایتخت اقلیم کردستان (اربیل) تصمیم به جنگ با داعش را با تمام قوا اتخاذ کردند. داعش با استفاده از تسلیحات پیشرفته و کمکهای لجستیکی و نظامی کشورهای منطقه و فرامنطقهای توانست به سرعت در کشورهای عراق و سوریه نفوذ کند و مناطق وسیعی را تحت کنترل خود درآورد. این فعالیتها بخشی از حضور و ایفای نقش ایران در جنگ علیه داعش در عراق بوده است. بخشی از راهبرد اصلی سیاستخارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال عراق، حفظ تمامیت ارضی عراق بود که با ظهور داعش و همهپرسی اقلیم کردستان با چالش مواجه شد. اما همانطور که رهبری ایران بارها تاکید کرده تهران پیش از هر چیز خواهان لغو همه تحریم ها است.
بعد از برگزاری همهپرسی ، دولت عراق نتایج آن را به رسمیت نشناخت و مجموعهای از اقدامات تنبیهی را علیه دولت اقلیم کردستان در پیش گرفت. نگرانی منطقهای ایران در بعد منطقهای، به حمایت اسرائیل از تأسیس دولت کردی باز میگشت. او در این سفر حامل پیام قاطع دولت ترامپ به حکومت عراق مبنی بر عزم جدی آمریکا برای کاهش وابستگی عراق در زمینه انرژی به منظور مقابله با نفوذ ایران در عراق بود. ما امیدواریم دولت آینده آمریکا نسبت به ملت ایران در اولین قدم، سیاست های ترامپ نسبت به ایران را با صراحت محکوم کند. در صورت چنین سناریویی، این مناطق حوزه نفوذ رقبای منطقهای ایران و نیروهای عربگرا و سنیگرایی میشد، که میتوانست در آینده تهدیداتی را متوجه ایران سازند. در بعد بینالمللی نیز، سوءظن مقامات تهران نسبت به سیاست آمریکا در عراق و احتمال تبدیل چنین دولتی به متحد غرب، اسباب نگرانی دیگر ایران بود. این پیشنهاد احتمال آخرین میخ را بر تابوت تاپی خواهد کوبید و نابودی آن را اعلان خواهد کرد(عزیز،۱۳۹۷ :۹۱). این مسئله نیز ناگزیر به تشدید بیثباتی در خاورمیانه منجر خواهد شد و نظم کنونی را دچار تغییراتی خواهد کرد. اما، زمانی که لندن از آنجا خارج شد، چارهای جز انجام این کار نداشت.